O nama

O nama

Početak Terra Albone je 2015. godine kada se uz 35 entuzijasta, začetnika Terra Albone, održala prva biciklijada. Sa sljedećom godinom krenulo se hrabrije te Grad Labin, LAG Istočna Istra i BBK Istra bike 18. rujna 2016. organiziraju drugu rekreativnu biciklijadu Terra Albona po obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima Labinštine. Odaziv je bio odličan te je više od 200 građana, prijavilo svoje sudjelovanje na ruti dugoj 28 kilometara. Sudionici su tada obišli tri obiteljska poljoprivredna imanja u Nedešćini, Eržišću i Tomažićima na kojima su degustirali lokalne delicije.

 

Godine 2017. se partnerstvo širi te osim Grada LabinaLAG-a Istočna Istra i BBK Istra BIKE pridružuju nam se i  Istarska županija – Upravni odjel za turizam, Turistička zajednica Istarske županije, Turistička zajednica Labin-Rabac, Turistička zajednica Kršan, Općina Kršan, Općina Sveta Nedelja i Općina Raša.

 

Treće okupljanje znači i veći broj prijavljenih u odnosu na zadnje dvije godine, okupio se velik broj biciklista i rekreativca s područja gradova i općina Istarske i Primorsko goranske županije, ali i susjedne Slovenije. Novost je da osim rekreativne imamo i mountain bike rutu.

 

Po prvi put biciklijadu usklađujemo i s Festivalom samoniklog bilja, kao završnom rutom.

 

Zbog velikog interesa osim proljetne biciklijade koja se održala 23.04.2017. odlučujemo se i za jesensku koja se održala 30.09.2017., također u velikom broju.

 

U 2018. godini održana je proljetna i jesenska Terra Albona.

29.04.2018. godine proljetno izdanje rekreativne gastro biciklističke manifestacije “Terra Albona“ okupilo je 342 biciklista s područja Istarske, Primorsko goranske županije, ostalih gradova iz Hrvatske, te iz susjedne Slovenije. Održale su se dvije rute, rekreativna i mountain. Sudionici biciklijade su na prvoj okrepnoj stanici – agroturizam Giovanna Allegra u Šumberu degustirali izvrsnu autohtonu lokalnu hranu i poznate istarske specijalitete. Na drugoj okrepnoj stanici u Kršanu sudionici su zastali na Festivalu samonikolog bilja i odande se puteljkom koji je vodio preko livade uputili prema drugoj ruti, Starim stazama gdje je bicikliste dočekao odličan ručak, domaći fuži i pljukanci sa umakom, te osvježavajući napitci. Zadnja stanica, i da se lijepo zaokruži biciklijada, bila je kod vinara – OPG Piera Licula, gdje su sudionici imali prilike kušati njegova vrsna i nagrađivana Fuhtar vina. 

 

23.09.2018. godine održana je jesenska gastro biciklistička manifestacija „Terra Albona“ na kojoj se okupilo više od 330 sudionika s Labinštine, ali i šire, među kojima su bile i cijele obitelji. Jesensku biciklijadu 2018. godine obilježava i činjenica da ova manifestacija poprima međunarodni karakter, s obzirom da je osim iz Hrvatske bilo tu i sudionika iz Slovenije, Italije, Austrije, Njemačke i Velike Britanije. Vozile su se dvije rute – rekreativna i brdsko-biciklistička i to na ruralnom području Labinštine.

 

Na prvoj stanici, OPG Patricio Načinović – agroturizam Cerovac, dočekao nas je miris pečenoga kruha i odmah nam je bilo toplije oko srca. Domaćini su se zaista potrudili da nam prirede pravi bogati doručak – pršut, kobasice, panceta, sir, domaći kolači, vino mamili su sa prepunog stola pozivajući nas da sve redom isprobamo. U veselom raspoloženju pozdravili smo OPG Cerovac te pedalirali dalje do restorana “Tomažići”, koji su nas spremno dočekali sa domaćom, ručno izrađenom, tjesteninom – tradicionalnim fužima i njokima te izvrsnim umakom.
Nakon dobrog ručka zaljubljenici u vino došli su na svoje. Prepustili smo se čaroliji finih kapljica Vina Romeo – dočekali su nas sorte vina Teran, Malvazija, te vina Chardonnay, Muškat, Merlot i Cabernet Sauvignon gdje smo nazdravili prvom danu jeseni!

 

Terra Albona je poticaj za zdravi život na dva kotača kroz živopisne predjele Labinšćine i okolice!

Kategorije

 • REKREATIVNA – Rekreativna, odnosno obiteljska ruta namijenjena je svim uzrastima, nije zahtjevna i nudi mogućnost ugodne vožnje spojene sa obiljem proljetnog doživljaja kroz sela Labinšćine u duljini od oko 25 km. Vodi naseljenim mjestima, lokalnim cestama koje graniče sa gustim šumama, livadama i vinogradima.
 • BRDSKA – Ruta namijenjena izdržljivijim biciklistima, kako bi se kroz kroz živopisne predjele pružao avanturistički i drukčiji doživljaj. Trasu čine asfaltirana podloga, makadam i šumska staza što daje mogućnost boljeg upoznavanja krajolika labinskog kraja. Dužina rute je obično oko 35 km. Za one koje zapnu na toj ruti ili ne izdrže do cilja organizirano je pick-up vozilo.

 

Broj prijava je ograničen!

Startnina

Troškovi kotizacije za sudionike manifestacije su 60,00 kuna po osobi za uplate izvršene do 22. travnja 2019., te 80,00 kuna po osobi za uplate izvršene nakon 22. travnja 2019. Za djecu mlađu od 10 godina troškovi kotizacije se ne plaćaju. Uplata kotizacije vrši se unaprijed putem bankovne uplate, te se na dan manifestacije neće biti moguća uplata kotizacije.

 

Uplata startnine vrši se putem bankovne uplate na račun:

 

 • Primatelj: BIKE 4 YOU D.O.O., SLOBODE 84, 52221 RABAC
 • IBAN: HR3423400091110992706, PRIVREDNA BANKA ZAGREB
 • SWIFT: PBZGHR2X
 • Opis plaćanja: Startina za bike-tour Terra Albona – ime i prezime natjecatelja (obavezno!).

Pravila i važne informacije

Prijave za proljetnu biciklijadu Terra Albona primat će se do 25. travnja 2019.

Polazak biciklijade je 28. travnja 2019. godine iz Park skulptura Dubrova u 10,00 sati (okupljanje na parkiralištu Dubrova), a prijave započinju u 9,00 sati. Prilikom prijave svi sudionici dobivaju narukvice radi mogućnosti degustacije na okrjepnim stanicama.

 

Sudionicima biciklijade organizatori osiguravaju:

 • organizaciju biciklijade uz stručno vodstvo BBK Istra bike i Bike Centar Rabac
 • startni paket: bočice za bicikl za prvih 100 prijavljenih sudionika
 • degustiranje lokalnih delicija na 3 okrjepne stanice (za sve sudionike osigurana degustacija hrane, sokova, vina i ručak)

 

Za sve one koji ne posjeduju bicikl BIKE CENTAR RABAC nudit će mogućnost najma bicikla.

 

Svi sudionici biciklijade Terra Albona voze na vlastitu odgovornost i organizatori ne snose nikakve pravne posljedice u slučaju tjelesne povrede ili štete nastale na bicikli.

Isto tako organizatori ne odgovaraju za djela sudionika prema drugim sudionicima ili trećim osobama. Biciklisti su dužni kretati se isključivo preporučenim stazama, slijediti  upute organizatora i volontera te poštivati prometna pravila na cesti.

Okrjepne stanice za predah !

 • Prva stanica rekreativne biciklijade bit će Palača Battiala Lazzarini u Svetom Martinu gdje će se u suradnji obitelji Jenkel i restorana Markus iz Ripende ponuditi degustacija istarskih specijaliteta.
 • Druga stanica rekreativne biciklijade bit će Restoran Stare Staze u Kršanu na kojem će biciklisti imati ručak.
 • Treća stanica bit će amfiteatar Parka skulptura Dubrova  gdje ćemo čašom vina udruge vinara TRS zaokružiti našu biciklijadu.

 

Dobrodošli!